Plant van de maand: de witte roos

Witte rozen

In deze rubriek zetten we elke maand een plant of bloem centraal met symbolische betekenis. Overigens… symboliek is geen exacte wetenschap. De ene geeft de ene betekenis aan een bloem, de andere een heel andere. Ze veranderen ook in de tijd. Zeventiende-eeuwse bloemstillevens kennen andere symboliek dan de verborgen ‘liefdesboodschappen’ uit de preutse Victoriaanse tijd. Deze maand:

De witte roos: heb vertrouwen!

Als er iets is wat het Evangelie de zondagen van juni duidelijk wil maken dan is het: ‘Heb vertrouwen!’ Daarbij gaat het om vertrouwen op God en in Jezus. De bloemen die bij uitstek de betekenis van vertrouwen hebben, zijn witte rozen. Daarnaast staan ze ook voor een nieuw begin – vandaar dat ze zo vaak bij huwelijken worden gebruikt. We sluiten de Paas- en Pinkstercyclus af en gaan de ‘gewone’ tijd door het jaar weer in. Wit als kleur op zich staat ook voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Het kan een vingerwijzing naar ons zijn, maar ook slaan op Antonius van Padua; hij krijgt vaak een witte lelie met dezelfde betekenis mee. Zijn feest wijkt dit jaar wel voor de zondag, maar ergens mag deze bekende heilige van het Antoniusbrood en de afdeling gevonden voorwerpen toch nog wel terugkomen, toch?

Het aantal rozen kan ook nog betekenis hebben. Zo staan 10 rozen voor perfectie. 1 (maar dat is wel heel karig) of 12 rozen staan symbool voor dankzegging. Zet dus 10 witte rozen neer om te symboliseren dat je het perfecte vertrouwen kunt vinden bij God of zet er 12 neer om God te bedanken voor het vertrouwen dat we in Hem mogen en kunnen hebben.

Rozen in het algemeen staan voor de liefde; per kleur een andere vorm (passie, vriendschap). Bij wit past het meeste de naastenliefde; je moet vertrouwen op elkaar om tot echte naastenliefde te kunnen komen.

Zelfs de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren waren al dol op rozen. Ze kunnen dan ook terecht ‘de bloem der bloemen’ worden genoemd.

De witte roos

De witte roos bloeit vanaf eind mei, begin juni. De perfecte timing dus. Ze staan graag, schuin afgesneden in een schone vaas met lauwwarm water. Het is wel belangrijk dat je alle blaadjes onder waterniveau weghaalt. Dan zullen ze je een gehele tijd blijven toelachen.

Je rozen in de tuin houden van vochtige grond, veel zon en een beetje wind. In april – dus dat is nu een beetje te laat – moet je ze een beetje bemesten.