Francesco: wat de paus niet zei

De uitspraak komt niet voor in de trailer van de film, maar trok veruit de meeste aandacht. Het is een citaat van de paus over geregistreerd partnerschap voor homoseksuele koppels, genomen uit Francesco een nieuwe documentaire over paus Franciscus:

‘Wat we moeten doen, is een wet maken voor geregistreerd partnerschap. Zo zijn ze wettelijk beschermd. Ik ben hiervoor opgekomen.’

De uitspraak bracht de gebruikelijke opschudding teweeg: enerzijds toegejuicht als een doorbraak in de houding van de Kerk tegenover het homohuwelijk en anderzijds werd de paus beschuldigd van ketterij.

Het is moeilijk om de uitspraken te beoordelen los van de context waarin ze zijn gedaan. De Portugese blogger Pedro Gabriel kwam erachter dat ze uit een interview uit 2019 kwamen. Hierin zegt de paus ook:

‘Dat betekent niet dat ik homoseksuele handelingen goedkeur, helemaal niet.’

James Martin sj, auteur van het boek Een brug bouwen. Hoe de katholieke Kerk en de lhbt-gemeenschap kunnen bouwen aan een relatie van respect, begrip en fijngevoeligheid]([https://www.berneboek.com/9789492093691/martin-s-j-james/een-brug-bouwen) wijst erop dat de paus families oproept homoseksuele familieleden niet te verstoten en overheden om hen dezelfde rechten te geven als heteroseksuelen. Bovendien benadrukt Martin erop dat uit de film blijkt dat Franciscus een warme relaties onderhoudt met homoseksuelen.

Wat niet gezegd wordt, kan ook betekenis hebben. Het Vaticaan publiceerde een transcript van het interview – alleen in het Spaans – en deed er verder het zwijgen toe. Geen paniekerige poging om iets recht te zetten wat verkeerd begrepen is. Dat is immers nergens voor nodig. Paus Franciscus komt op voor de rechten van homoseksuelen en treedt hen tegemoet als broeders en zusters. Daar hoeft geen misverstand over te bestaan.

De documentaire Francesco ging op 22 oktober in première in Rome en wordt de komende weken vertoond op verschillende filmfestivals in Noord-Amerika. Het is niet bekend wanneer de film weer in Europa te zien zal zijn.