Oh God!

Magazinecover 'Oh God!'

Magazine van Kerknet – nr. 2, mei 2021: Onderweg

De ‘glossy’ is in. Overal zie je ze verschijnen. Vele, goedgekozen, illustraties, teksten die er toe doen, vaak gerangschikt rond een thema. Soms zijn de bouwstenen wat willekeuriger bijeengebracht. Ook de religieuze markt wordt de laatste tijd bediend door de glossy. In Nederland heb je Klooster, met een duidelijke katholieke signatuur. Pas verscheen het eerste nummer van OMG (niet Oh my God! maar Other, Me & God), spiritueel getint én met duidelijke verwijzing naar God (hoewel een beetje verscholen). Ik kijk uit naar het tweede nummer.

En dan valt het tweede nummer van Oh God! op mijn werktafel. Een uitgave van het Vlaamse Kerknet met een duidelijke christelijke signatuur. Het nummer ziet er verzorgd uit, niet dat gelikte van Happinez of OMG. Ik ben verwonderd over de mix van mensen die dit nummer inhoud geven. Het nummer opent met een interview met paus Franciscus, heel bijzonder. Het is steeds verademend te zien hoe deze spirituele leider heel menselijk de ‘dingen des levens’ benadert. ‘Op weg gaan is nooit verkeerd.’ ‘Waag het maar, ook al loop je ’n keer verkeerd, je bent in ieder geval in beweging gekomen… Blijf in ieder geval niet gezellig thuis.’ De Bijbel staat vol verhalen van mensen-onderweg. Neem de parabel van de Verloren zoon.

En dan ontvangen we in dit nummer met het thema Onderweg een veelheid aan verhalen/getuigenissen van mensen. Het thema van ‘de weg’ brengt hen bij elkaar. Of het nu wandelen in de natuur is, de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela, of de levensweg van mensen die van oriëntatie kunnen veranderen terwijl ze op weg blijven gaan, het gaan van de weg naar binnen.

In dit nummer is plaats ingeruimd voor een prachtige fotoreportage van de trappistenabdij van Westvleteren in de uiterste westhoek van Vlaanderen, niet ver van de Frans-Belgische grens. Verstillende beelden én tegelijkertijd puur menselijk wanneer we mogen zien hoe een oude monnik aan tafel zijn maaltijd verorbert. Ik neem deze ‘fotospecial’ als een contrapunt te opzichte van de andere artikelen die op de een of andere wijze over ‘pelgrimeren’ gaan.

Wat blijft hangen na lezing? Het verhaal van kwetsbare mensen die het aandurven om niet stil te blijven zitten maar in beweging komen. Vaak gebeurt dit door een heftige gebeurtenis zoals het overlijden van een naaste. Je ogen worden geopend voor andere mogelijkheden die – hoe verwonderlijk – vaak aansluiten bij de weg die je tot dan toe bent gegaan. Maar je moet het wel ontdekken en dat is een gave. God komt vaak om de hoek kijken.
En wordt benoemd: Oh God!

Oh God! | Magazine van Kerknet | 2021, Antwerpen

Wie Kerknet ondersteunt met een gift van 50 euro of meer, ontvangt deze aflevering van Oh God! gratis. Kijk voor meer informatie op de website van Kerknet.