De mooiste kerststal van Nederland 

Vorig jaar verwierf Museum Catharijneconvent een gigantische, wonderschone achttiende-eeuwse kerststal afkomstig uit het Italiaanse Napels. Na maanden bouwen en restaureren is het nu zover: de onthulling van de mooiste kerststal van Nederland. Iedereen kan tussen 18 december en 8 januari gratis binnenlopen om te genieten van honderden eeuwenoude, handgemaakte kerststalfiguren die samen een betoverende stad in miniatuur vormen. En dat alles in Utrechtse sferen: de kribbe staat onder de Domtoren en de beroemde Utrechtse grachten fungeren als decor. Kunst van grote klasse! 

Op reis naar de stal 
Via een sfeervolle route door de binnentuin van het museum kom je uit in de Sint- Catharinakathedraal waar de metersgrote stal staat te schitteren. Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden; van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot zwervers aan toe. En wat te denken van heuse olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen? De stal vormt dan ook een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers. Levendige markttaferelen en straatscènes zorgen voor steeds een nieuwe ontdekking. Dat alles is opgesteld in een spectaculair decor met daarin onder andere de Domtoren, Sonnenborgh, de Winkel van Sinkel, het oudste huisje van Utrecht en natuurlijk de beroemde werfkelders en de Utrechtse bloemenmarkt. Alles zo levensecht mogelijk; de decorbouwers lieten zich inspireren door schilderijen van Utrecht uit de achttiende- en negentiende eeuw.

Alleen het beste
Deze unieke achttiende-eeuwse kerststal komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Daar verzamelden de rijke families uit die tijd de mooiste kerststalfiguren. Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars. Elke figuur is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat. En daarbij vaak met zeer veel precisie geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer. 

Succesvolle crowdfunding 
Vorig jaar kwam het museum via een Antwerpse familie in het bezit van een uniek ensemble bestaande uit ruim 700 extra figuren. Dit ensemble konden we verwerven dankzij de financiële steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds. De zeer succesvolle crowdfundingcampagne ‘Adopteer een kerststalfiguur’, waarbij in een recordtempo het doelbedrag van 80.000 euro werd behaald, maakte de restauratie van de aanwinst mogelijk. Afgelopen zomer is een deel van de figuren naar experts in Napels gegaan en gerestaureerd weer teruggekeerd. Hierdoor kan het museum nu een publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië. 

De mooiste kerststal van Nederland is gerealiseerd met steun van: 
Van den Tweel Foundation, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, VriendenLoterij, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, Van Baaren Stichting, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Tutein Nolthenius-Oldenhof Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Fonds Museum Catharijneconvent, Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent en alle adoptanten van een kerststalfiguur naar keuze.

Praktische informatie

Tickets
Een bezoek aan ‘De mooiste kerststal van Nederland’ is gratis. Reserveren is niet nodig.

Tijden
Zondag 18 december 2022 t/m zondag 8 januari 2023

Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 11.00-17.00 uur
Zondag: 14.00-17.00 uur

Eerste Kerstdag: 14.00 uur – 17.00 uur
Tweede Kerstdag: 12.00-17.00 uur
Oudejaarsdag: 11.00-17.00 uur
Nieuwjaarsdag: gesloten

Beeld: © Museum Catharijne Convent