Dagboek van een Herdershond

KRO-NCRV, Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht werken samen aan een moderne tv-bewerking van Dagboek van een herdershond. De bekende KRO-serie over een jonge kapelaan die terechtkomt in een Limburgs dorpje werd vorig jaar al als musical gebracht en wordt nu vertaald naar een uniek musicalspektakel op tv. Voor het eerst vindt een Nederlandse musical zijn weg naar een nationaal tv-event. De Limburgse stad Sittard-Geleen wordt het decor van de live-uitzending. Dagboek van een herdershond live is op zondag 3 september om 20.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

Hedendaagse herkenbaarheid  
Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV, kijkt ernaar uit: “We gaan een heel nieuw live tv-spektakel maken waarmee we willen laten zien dat het verhaal van Limburg het verhaal van ons allemaal is. We zien hoe een idealistische kapelaan de wereld van morgen eerlijker en liever wil maken. Ik ben trots dat we deze KRO-klassieker in een modern en fris jasje steken, zodat we jong en oud een prachtig verhaal over de kracht van saamhorigheid kunnen brengen.” Ook producent Albert Verlinde is vol enthousiasme over de samenwerking: “Nu is het moment om samen met KRO-NCRV dit verhaal weer terug op tv te brengen. Het wordt een moderne vertaling waarin thema’s die nu spelen een rol krijgen. De perikelen rondom de sluiting van de Limburgse mijnen die centraal stonden in de serie, zorgden bijvoorbeeld voor herkenning bij het musicalpubliek door de huidige problematiek in Groningen.”    

Met Thomas Cammaert en Angela Schijf 
De regie van Dagboek van een herdershond live is in handen van David Grifhorst (bekend van o.a. The Passion van KRO-NCRV). Hij werkt nauw samen met André Breedland en Ad van Dijk, de tekstschrijver en componist van de gelijknamige musical. In de 85 minuten durende live-uitzending worden verschillende nummers en scènes uit de musical gebracht door een groot gedeelte van de originele musicalcast. Onder anderen Angela Schijf, William Spaaij en Nandi van Beurden zien we terug op 3 september. Thomas Cammaert (bekend van RamsesThe Passion en Soldaat van Oranje) zal in de tv-uitzending debuteren in de rol van kapelaan Erik Odekerke. Lokale harmonieën en fanfares verzorgen de muzikale begeleiding. 

Wereldwijd vertoond 
Dagboek van een Herdershond was van 1978 tot 1980 op de Nederlandse televisie te zien en werd geregisseerd door Willy van Hemert. De cast bestond uit onder anderen Jo de Meyere, Ko van Dijk, Brûni Heinke en Renée Soutendijk. De KRO-serie groeide uit tot een van de populairste Nederlandse tv-producties ooit en werd uitgezonden in onder anderen Duitsland, Finland en Zuid-Amerika.  

Dagboek van een herdershond live is een coproductie tussen Albert Verlinde Theater en KRO-NCRV. Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Sittard-Geleen, Prins Bernard Cultuurfonds, Nationaal Theaterfonds, CoBO-fonds en de provincie Limburg.  

Dagboek van een herdershond live, zondag 3 september om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Afbeelding: © KRO-NCRV: Dagboek van een herdershond live (official) Fotograaf:  Sander Mulkens