Bijbel-ontdekkingstocht bij de Maand van de Bijbel

Kind leest Bijbel

Voor wie aan de slag wil met de Bijbel is er het leesplan Op ontdekkingstocht met de Bijbel. ‘Daarmee willen we mensen uitnodigen om te proeven welke manier van Bijbellezen hen inspireert,’ zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. Ook biedt het Nederlands Bijbelgenootschap een podcast- en blogserie aan. Deze initiatieven passen bij de Maand van de Bijbel (24 januari-21 februari).

‘De Bijbel wil gelezen, begrepen en toegepast worden,’ aldus Buitenwerf. ‘Het is onze missie om mensen daarbij op weg te helpen. De Bijbel is veelkleurig en mensen zijn dat ook: wat we nodig hebben en prettig vinden verschilt per persoon, levensfase en situatie. We gunnen het iedereen om op zó’n manier met de Bijbel bezig te zijn dat het tot je hart spreekt. Met dit leesplan is dat te ontdekken.’

Op ontdekkingstocht met de Bijbel is bedoeld voor wie het moeilijk vindt om de Bijbel een plek in zijn of haar leven te geven. Wie intekent doet elke dag iets met een Bijbeltekst, op verschillende manieren: luisterend, studerend, creatief, kort (1 minuut) of lang (een halfuur). Al doende ervaar je wat bij je past en of je er een gewoonte van zou willen maken. Het leesplan is te vinden in de gratis NGB-app Mijn Bijbel.

Podcasts en blogs over bijbellezen

Behalve het leesplan is er de podcastserie Bijbelbekentenissen. Bekende Nederlanders vertellen over hun worsteling met de Bijbel en welke inspiratie ze eruit halen. Luisteren naar Corien Oranje, Jacobine Geel, Leo Fijen, Jannica van Barneveld, Ben Tiggelaar en anderen kan je helpen ontdekken welke aanpak jóú aanspreekt. Te vinden via onder meer Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts en op debijbel.nl.

Naast de podcast bloggen verschillende theologen de komende weken over het thema Zo lees ik de Bijbel. Want de Bijbel blijft het meest verkochte boek ter wereld. Maar wat gebeurt nadat hij eenmaal is aangeschaft? Zetten die oeroude woorden ons anno 2021 in beweging, of juist stil? Bemoedigen ze of houden ze een kritische spiegel voor? De eerste aflevering is van cultuurtheoloog Frank Bosman.

Maand van de Bijbel

Op 22 januari wordt online het Maand-van-de-Bijbel-essay Houvast gepresenteerd: een briefwisseling tussen bisschop Gerard de Korte en René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. De Reuver schrijft erover in een blog die vanavond verschijnt op debijbel.nl.